Tips en Trucs

Regelmatig horen wij van klanten dat ze bepaalde decoratiemiddelen liever niet gebruiken omdat ze er niet goed mee kunnen werken. Als we dan eenmaal uitleggen hoe het produkt gebruikt moet worden, blijkt dat veel meer mensen er wel mee overweg kunnen. Hier geven we wat tips en trucs voor het gebruiken van o.a. siliconenmallen. 

Siliconen moulds

Stap 1
: Vet eerst de mal en je handen licht in met Crisco.
Stap 2: Kneed de marsepein of fondant goed soepel. Kneed er eventueel wat CMC (of Tylose) door, dit is om de marsepein of fondant iets steviger te maken voor eventueel kwetsbare (dunne) decoraties.
Stap 3: Rol een balletje van de marsepein of fondant en duw deze in de mal. Zorg dat de marsepein of fondant goed in alle gaatjes en details komt te zitten. Bij sommige mallen is het leuk om met meerdere kleuren te werken. Begin met de onderste kleur en zorg dat het goed binnen de lijntjes van het onderste figuur valt. Ga daarna op dezelfde manier verder met de volgende kleur.
Stap 4: Duw de marsepein goed aan en snij met het modelling tool Blade & Shell (gebruik nooit een metalen mes, hiermee snij je je mal kapot) de overtollige marsepein of fondant weg. Snij vanuit het midden naar buiten zodat je niet de marsepein of fondant uit de mal trekt.
Stap 5: Druk voorzichtig je decoratie uit de mal. Sommige mallen zijn zo gedetailleerd en diep dat het heel moeilijk is om de decoratie er netjes uit te krijgen. Wat dan kan helpen is je mal gevuld met marsepein of fondant heel even (ca. 1 a 2 minuutjes) in de vriezer te leggen. Hierdoor wordt de marsepein of fondant stijf en wip je je decoratie zo uit de mal. Let op! Hierna moet je je decoratie goed laten drogen, want er zal nu wat vocht op de marsepein of fondant komen en je decoratie zal even plakkerig worden.

 

 

Macarons bakken

Te vinden in ons assortiment is de Macaronmix. Macarons zijn een leuke, lekkere en mooie traktatie waar je echt de show mee kan stelen!

Maar helaas kan er ook wel eens het een en ander mis gaan bij het maken van deze lekkernij. Daarom hebben wij hieronder een stap-voor-stap beschrijving gemaakt zodat je macarons niet kunnen mislukken.

 

 • Maak het beslag aan volgens recept.
 • Geef het macaronbeslag eventueel een kleurtje met kleurstof.
 •  Vul de spuitzak met het beslag. Het gat van het spuitmondje of in de wegwerpspuitzak hoeft niet heel groot te zijn (5 of 6 mm is vaak al groot genoeg, dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de macarons). Duw al het beslag goed naar onder in de spuitzak en let op dat er geen luchtbellen in de spuitzak zitten.
 • Houd de spuitzak loodrecht op je bakplaat en spuit allemaal gelijke hoeveelheden beslag op je bakplaat. Het macaronbeslag loopt nog uit dus houdt genoeg afstand tussen de macarons (4 a 5 cm).
 • Laat nu de ongebakken macarons drogen. Dit duurt tenminste 1 uur, maar kan ook langer duren. De macarons moeten een droog laagje hebben voordat ze de oven in kunnen. Als de macarons niet goed genoeg gedroogd zijn gaan ze tijdens het bakken scheuren en kunnen er nog luchtbellen in zitten. 
 • Als de macarons droog zijn, kunnen ze de oven in. Let op, de temperatuur luistert nogal nauw. Als je oven iets te heet staat worden de macarons bruin.
 • Laat de macarons na het bakken iets afkoelen voordat je ze van de bakplaat af haalt. Als je ze er meteen van af haalt zijn de macarons nog te zacht en gaan ze kapot.
 • Je macarons zijn goed als ze van buiten krokant zijn en van binnen nog een beetje zacht. Ze moeten niet gescheurd zijn, niet bruin geworden zijn en hebben als het goed is een soort van voetje gekregen.
 • Maak een lekkere vulling voor tussen de macarons. Dit kan botercreme zijn, maar natuurlijk ook iets anders.
 • Zoek 2 macarons van dezelfde grootte bij elkaar en spuit op de ene macaron de vulling en duw de andere er boven op.
   

Share a piece

 • .

   .

  2018 Copyright Piece of Cake Design